28 augustus 2024
De onderstaande vragen kwamen via de mail binnen, het leek ons goed om de vragen en onze antwoorden daarop te delen.
1. Wat is de doelstelling van jullie buurtinitiatief?
Lees onze aanpak en principes op de website (Aanpak en Principes – Buurt Brandenburg West). Voor een recente update over onze rol en doelstelling, lees ook de laatste nieuwsbrief (Stand van zaken juni 2024 – Buurt Brandenburg West).
2. Hoeveel bewoners vertegenwoordigt het buurtinitiatief?
In fase 1 was ons doel om een onafhankelijk onderzoek naar de diverse aardgasvrije oplossingen voor onze wijk te laten uitvoeren. Voor dit doel hebben 75 huishoudens zich bij ons aangesloten, en het onderzoek is er gekomen en uitgevoerd door de Warmtetransitiemakers (zie documenten en links).
In fase 2 omarmen we de algemene conclusie van het onderzoek dat er twee kansrijke varianten zijn voor onze woningen, namelijk het bronnet en het collectief inkopen van individuele warmtepompen. Ook ondersteunen het advies om die verder te uitwerken naar een concreet aanbod voor elke individuele woning, zodat iedereen zijn eigen keuze kan maken. De gemeente is aan zet voor deze uitwerking om tot een concreet aanbod te komen voor de bewoners. Dit betekent een andere rol voor ons als kerngroep. Met name de beperkte invloed die bewoners hebben op de koers die de gemeente vaart, baart ons zorgen. Daarom kiezen we ervoor om als kerngroep de gemeente de komende periode kritisch te blijven volgen. We komen op voor de belangen van bewoners en pleiten voor een zo goed en concreet mogelijk aanbod per huishouden voor beide varianten. Daarom is de kerngroep gestart met een nieuwe inventarisatie van deelnemers die het fijn vinden dat wij dit doen, en ons daarom ondersteunen. Tot op heden hebben 35 huishoudens hier positief op gereageerd.
3. Als je in het verleden of recent hebt ingetekend op het buurtinitiatief beschouwd de gemeente of het project dit als een stem voor de aanleg van een bronnet?
Nee. De gemeente weet dat het buurtinitiatief niet voor of tegen het bronnet is, maar de beste oplossingen voor de wijk wil laten uitwerking in zo goed mogelijk aanbod, en de woningeigenaren vervolgens hun voorkeur wil laten uitspreken.
4. Wie zijn de leden van de kerngroep en wat is jullie rol en/of betrokkenheid in het buurt-initiatief?
In diverse brieven die huis-aan-huis zijn bezorgd zijn namen en adressen van kerngroep leden genoemd (Joop, John, Lisanne, Mark, Wim, Redmar, Joeri, Ernyo, Elsbeth, Ben). Er zijn ook regelmatig huiskamerbijeenkomsten waar je ons kan leren kennen, die zullen na de zomermaanden ook weer gaan plaatsvinden, en we nodigen je van harte uit om kennis te komen maken.
5. Wat is de rol van de kerngroep en de kerngroep leden in het project “Brandenburg West Aardgasvrij”?
Zie antwoord op vraag 1. In de huidige fase hebben we onze rol beschreven als: Daarom kiezen we ervoor om als kerngroep de gemeente de komende periode kritisch te blijven
volgen. We komen op voor de belangen van bewoners en pleiten voor een zo goed en concreet mogelijk aanbod per huishouden voor beide varianten.
6. Ziet de gemeente het buurt-initiatief als de buurt vertegenwoordiging in het kader van participatie?
Nee. De gemeente heeft meerdere keren naar ons uitgesproken dat ze zich realiseren dat het buurtinitiatief maar een beperkte afspiegeling van de wijk is, en ze élk huishouden willen benaderen en spreken. Dit zal in het komende jaar gaan gebeuren.
7. Welke overleggen heeft de kerngroep/het buurt-initiatief met de gemeente en/of projecten? Hoe vaak vinden deze overleggen plaats en met wie?
De frequentie van overleggen wisselt. Tijdens de drukte fase van de uitvoering van het onafhankelijke onderzoek hadden we als kerngroep wekelijkse vergaderingen en elke twee weken met de gemeente en Warmtetransitiemakers erbij. Maar in rustigere fases waarin er minder te bespreken is spreken we de gemeente ongeveer 1 keer per maand, en spreekt de kerngroep elkaar daarnaast ook 1 keer per maand zonder de gemeente erbij.
Naast deze overleggen zijn er ook de projectoverleggen die georganisserd worden door de gemeente (projectgroep en stuurgroep). De projectgroep komt 1 keer per maand samen, en de stuurgroep 2x per jaar. De projectgroep is even stil komen te liggen, hierover gaan we in gesprek met de gemeente.
8. Ontvangt de kerngroep/het buurt-initiatief geld van de gemeente, provincie, het project of andere om de activiteiten te ondersteunen, zo, ja van welke instanties en met welk doel?
Nee. We hebben geen cent ontvangen. Ze hebben enkel flyers voor ons geprint bij de gemeente en incidenteel een ruimte beschikbaar gesteld (bijv. de kerk voor de buurtbijeenkomst en HF Witte voor de technische bijeenkomst).
9. Hebben de leden van de kerngroep nog andere relevante functies binnen de gemeente of andere betrokken partijen en zo ja, welke?
Geen leden van de kerngroep hebben een functie binnen de gemeente of binnen andere betrokken partijen (WoonGroen / RWZI / BENG!).
10. Hoe zijn de leden van de kerngroep gekozen?
Enkele woningeigenaren waren los van elkaar zich al aan het verdiepen in de proeftuin aardgasvrije wijken (Joop, John en Lisanne), en hebben elkaar hierover gesproken. Gezamenlijk hebben zij andere huishoudens hierover aangesproken om te kijken of we een buurtinitiatief konden starten met als doel een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de beste oplossingen voor de wijk. Op basis van deze initiële gesprekken zijn Mark, Diederik en Elsbeth bij de kerngroep gekomen. In elke brief die we hebben gestuurd en op de website hebben we oproepen gedaan om je te melden als je bij de kerngroep zou willen,
en op basis daarvan hebben nog enkele anderen zich gemeld (Ernyo, Redmar, Wim, Joeri, Ben). Diederik is na fase 1 uit de kerngroep gegaan omdat het te veel tijd kostte.
11. Wat is het mandaat van de kerngroep en hoe controleert de kerngroep het mandaat bij de bewoners?
Het mandaat was in fase 1 het uit laten voeren van het onafhankelijke onderzoek, en is in fase 2 het kritisch volgen van de totstandkoming van het concrete aanbod op de 2 kansrijke varianten, en hierin opkomen voor de belangen van de bewoners. Aan het begin van beide fasen hebben we geflyerd met de vraag of men dit doel steunde. Tijdens de uitvoering hebben we veelvuldig bijeenkomsten georganiseerd.
12. Hebben de bewoners inspraak op de koers van de kerngroep? Zo ja, hoe is dit geborgd?
Vanaf het begin was onze ‘koers’ het pleiten voor een onafhankelijk onderzoek naar de beste oplossingen voor de wijk, en dat uit laten werken naar zo goed mogelijke individuele aanbiedingen per huishouden. Op basis van deze individuele aanbiedingen kan elk huishouden dan een voorkeur uitspreken, en ook beslissen niet mee te willen doen. Wij staan hier neutraal in, wij hebben geen voorkeur voor een bepaalde oplossing. Aan die koers houden we tot op heden vast.
We hebben dit onderzoek gedeeld met de achterban, en diverse avonden georganiseerd om het hier over te hebben (presentatie bijeenkomst, technische bijeenkomst en diverse huiskamerbijeenkomsten). Op basis van deze bijeenkomsten weten we dat er een klein aantal huishoudens zijn die de conclusies van het onderzoek niet omarmen (sommigen omdat ze liever een andere oplossing als beste uit de bus hadden zien komen, sommigen omdat ze überhaupt niet van het aardgas af willen).
Mede vanwege deze huishoudens die het niet meer eens waren met de koers, hebben we onze rol en doelstelling opnieuw gedeeld met de wijk en opnieuw handtekeningen opgehaald. Dit zodat we enkel diegenen vertegenwoordigen die ook achter onze koers staan.
—
Heb je ook vragen voor de kerngroep? Stel ze gerust! Mail ons op warmte@buurtbrandenburgwest.nl
0 Comments