In de uitwerkingen die nu door de gemeente gemaakt moeten worden voor de oplossingsvarianten voor een aardgasvrije oplossing in de wijk, worden warmtenetten van 70 graden niet verder bekeken. Waarom is dat eigenlijk?
Wat zijn 70 graden warmtenetten?
In het rapport van de Warmtetransitiemakers is een 70 graden warmtenet als volgt beschreven:
“Via een hoge-temperatuur warmtebron lopen leidingen met warm water door de wijk. Het warmwaternet levert water van 70 graden aan alle woningen in de wijk. Via retourleidingen loopt het afgekoelde water terug zodat dit opnieuw opgewarmd kan worden. Het warme water wordt via leidingen afgeleverd bij de woningen. Via een warmteafgifte systeem (warmtewisselaar) wordt de warmte afgegeven aan het verwarmingssysteem (radiatoren) in de woningen. In de zomer kan geen koude geleverd worden. Indien bewoners willen zullen ze hiervoor een Airco moeten aanschaffen.
Figuur 1 – Visualisatie warmtenet 70 graden uit het rapport van Warmtetransitiemakers
Een warmtenet is een leidingnetwerk in de grond dat door de wijk loopt. Door dit leidingnetwerk stroomt warm water dat direct gebruikt kan worden voor het verwarmen van de woning en voor warm kraanwater.
Hoe en waar wordt de warmte gemaakt?
Op één centraal punt in (of nabij) de wijk wordt de warmte gewonnen en opgewaardeerd tot een temperatuur die gebruikt kan worden voor verwarmen en warm kraanwater.
Hoe komt het in mijn woning?
De woningen worden aangesloten op het warmtenet door een aansluitleiding die van de straat, (door de voortuin) naar het huis gaat. Hier wordt het net gekoppeld aan de ‘afleverset’ / warmtewisselaar. Dit is een kastje, ten grootte van de CV-ketel, dat de warmte van het warmtenet afgeeft aan het centrale verwarmingssysteem van het huis. De afleverset komt meestal op de plek van de CV-ketel te hangen.
Wat moet ik aanpassen aan mijn woning?
Omdat het warmtenet ongeveer dezelfde temperatuur levert als er met de CV-ketel gemaakt kan worden, hoeft er weinig te veranderen aan de woning. Alleen de CV-ketel moet vervangen worden en leidingen moeten getrokken worden van de voorgevel tot de CV-ketel.
Kan ik koelen?
Met een warmtenet alleen kan er niet gekoeld worden.”
Waarom zijn deze varianten meegenomen in het onderzoek?
Als bewoners initiatief hebben we op basis van behoeften vanuit de buurt aan de Warmtetransitiemakers gevraagd om zeven oplossingsrichtingen voor duurzame warmtesystemen voor onze wijk te onderzoeken. Hiervan zijn drie oplossingsrichtingen met 70 graden warmtenetten. Kenmerkend voor deze oplossingsrichtingen is dat, hoewel de bron waar de basisenergie vandaan komt verschillend is, in alle gevallen op een centrale plek het water op de gewenste temperatuur wordt gebracht (70 graden) en vervolgens via geïsoleerde leidingen naar de woning wordt getransporteerd. Het water wat aan de voordeur geleverd wordt kan dus direct benut kan worden voor warmwater en voor het verwarmen van de woning.
De drie uitgevraagde oplossingsrichtingen zijn:
- Warmtenet met als bron een all-electric lucht-water warmtepomp
- Warmtenet met als bron geothermie + water-water warmtepomp
- Warmtenet met als bron de Rioolwaterzuivering (RWZI) + water-water warmtepomp
Het grote voordeel van de 70 graden warmtenet oplossingsrichtingen is dat je (bijna) niet hoeft te investeren, er hoeft immers geen warmtepomp aangeschaft te worden, je woning hoeft niet geïsoleerd te worden en je hoeft voor de warmtepomp en het boilervat (gezamenlijk formaat grote koel/vrieskast) geen ruimte vrij te maken in je huis. Hiermee bespaar je dus zowel ruimte als aanzienlijke kosten. Als alle isolatie nog gedaan moet worden zou isolatie + warmtepomp + radiatoren uitkomen op zo’n 40-50k investering volgens het onderzoek van WTM.
Het grote nadeel van de 70 graden warmtenet oplossingsrichtingen is dat je vast zit aan 70 graden en dat je, als je van plan bent om je huis te isoleren of dit al (deels) gedaan hebt, je niet zelf de aanvoertemperatuur kunt verlagen (zoals je dat nu wel kunt met je cv-ketel). Door het relatief hoge vastrechttarief duurt het ook een stuk langer voordat je deze investeringen in je huis kunt terugverdienen. Je kunt met deze oplossingsrichtingen ook je huis niet koelen in de zomer, terwijl die behoefte steeds groter wordt door de klimaatverandering.
Deze verschillen waren bekend voordat het onderzoek van start ging. De vraag aan het onafhankelijke onderzoeksbureau was de zeven oplossingsrichtingen met elkaar te vergelijken qua kosten voor de eigenaar, maatschappelijke kosten, milieubelasting (CO2 uitstoot) en impact in de woning.
Wat was de conclusie van het onderzoek t.a.v. de varianten met 70 graden warmtenetten?
Uit het onderzoek is gebleken dat de drie onderzochte varianten van 70 graden warmtenetten duurder zouden worden dan de oplossingsrichtingen bronnet en individuele warmtepompen. Zowel duurder voor de individuele bewoners (eigenaren en huurders), duurder voor de maatschappij als geheel en minder goed zijn voor het milieu (minder CO2 besparing realiseren).
Dat ze duurder zijn komt door de hoge energierekening. De energierekening zou bij een eengezinswoning met een gebruik van 1300 m3 per jaar ongeveer 65% hoger worden dan wanneer je op aardgas blijft.
Dat ze slechter zijn voor het milieu (minder CO2 besparing realiseren) komt met name vanwege de warmteverliezen die optreden tijdens het transport van de centrale bron naar de woningen. Die warmte moet nog opgewekt worden met elekticiteit, en die is niet CO2 neutraal in de winter.
Figuur 2 – Energierekening voor warmte voor 2023 voor eengezinswoning met een gasverbruik van ca 1300 m3/jaar
Onze conclusie en insteek voor het vervolg:
Op basis van deze onderbouwing door WTM willen wij de conclusie van het onderzoek overnemen, en de 70 graden warmtenet varianten definitief af laten vallen. De twee geselecteerde oplossingsrichtingen (bronnet en individuele warmtepompen) bieden de vrijheid voor bewoners om te kiezen. De bewoner die al een goed geïsoleerd huis heeft, of deze met de geboden hulp en subsidies wel wil isoleren, kan kiezen voor een lage energierekening en op de lange termijn lagere kosten. De bewoner die niet wil isoleren en niet wil investeren kan daar ook voor kiezen en de hogere energierekening voor lief nemen. Wij denken dat de voordelen van het bronnet en individuele route, namelijk goedkoper, keuzevrijheid, koeler en duurzamer) groter zijn dan de voordelen van de drie 70 graden warmtenetvarianten namelijk geen investeringskosten en geen ruimtebeslag door de warmtepomp. Zowel bronnet als individuele warmtepompen zijn goedkoper dan op het aardgas blijven en sluiten aan bij onze wens om de vaste kosten zo laag mogelijk te houden en zo verduurzaming van de woning en vrijheid om je energiekosten te beheersen te behouden.
We zullen ons inspannen om te zorgen dat de gemeente bij de uitwerking van de twee sporen ook de 70-graden bronnet en 70-graden individuele route serieus mee gaat nemen. Om de investeringskosten zo laag mogelijk te kunnen houden willen we ook dat gekeken wordt of leaseconstructies mogelijk kunnen worden gemaakt voor de warmtepompen. Hierdoor kunnen ook huishoudens die niks willen investeren en ook geen lening aan willen gaan meedoen met de proeftuin.
Is verwarmen met 70 graden water nog wel mogelijk / hoef ik ook niet te investeren?
Ja, dat kan. Zowel bij het bronnet als bij individuele warmtepompen gaan ook 70 graden varianten uitgewerkt worden, waarbij het isoleren van woningen net zo goed niet nodig zal zijn als bij de warmtenet varianten. Daarnaast zal gekeken worden naar de mogelijkheid om warmtepompen te leasen, waardoor ook die investering niet gemaakt hoeft te worden door bewoners. Tot slot zijn er voor proeftuinen aardgasvrije wijken ook rentevrije leningen beschikbaar, indien men die liever aan zou gaan dan het leasen van een warmtepomp. Daarmee kunnen buurtbewoners die liever een 70 graden warmtenet willen, en de hoge energierekening niet erg vinden, maar zo min mogelijk willen investeren, ook bij deze twee sporen bediend worden op hun wensen.
Wil je reageren? Heb je nog andere vragen opmerkingen? Mail ons op warmte@buurtbrandenburgwest.nl
0 Comments